SOCIALLY ORIENTED MODEL OF COOPERATION IN THE DEVELOPMENT OF THE AGRICULTURAL SECTOR

Abstract

Agricultural cooperatives make a significant contribution to the development of rural communities, creating additional jobs, participating in improving the infrastructure of rural areas, solving socio-economic, environmental and food problems. Given that the development of cooperation in Russian reality is rather slow, mechanisms are needed to ensure the sustainable functioning of small businesses in a mixed economy. Along with peasant (farm) enterprises, cooperatives are of paramount importance in the formation and development of civil society in the countryside, in the formation of cultural values, in ensuring the food, economic and environmental security of the regions, therefore the task of developing and implementing measures to support these forms of agricultural business becomes relevant. This study was carried out in several stages: the use of survey tools (to identify ways to solve the problems of cooperation development in modern conditions), the analysis of the management strategy for involving cooperatives in the activities of large producers and the analysis of socially oriented models of cooperation. The purpose of this article is to present the main content of the policy of development and strengthening of cooperation in Russia, having studied the details of international experience aimed at using the social functions of various forms of business. The obtained research conclusions, refl ecting the features of the application of the socially oriented model of cooperation, as well as the strategic prospects for its further development, are of great practical importance for the agrarian sector of Russia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Abramovay R., Magalhães R., Schröder M. Social movements beyond the iron cage: weak ties in territorial development // World Dev. 2008. No. 36 (12). P. 2906—2920.
2. Arustamov E., Pakhomkin A., Pakhomkina E. Consumer cooperation in Russia: yesterday, today, and tomorrow // Fund. Appl. Res. Cooper. Sector Econ. 2018. No. 6. P. 69—74.
3. Bialoskorski S. N. Virtual cooperatives in Brazil and the globalization process // Rural Coop. 2001. No. 29 (2). P. 153—165.
4. Chaves R., Monzón J. L. Las cooperativas en las modernas economías de mercadop perspectivas españolas // Revista Economistas. 2017. No. 83. P. 113—123.
5. Kim K. The Characteristics of practical Farm for Young Farmers // The Journal of Rural Society. 2021. No. 31 (1). P. 363—396.
6. Wang Y. Prospects for Chinese-Russian Trade Cooperation in the Context of Digitalization // Regional Economic Integration and Global Competition in the post-COVID-19 Era: European Union, Eurasian Economic Union, and the Belt and Road Initiative. IGI Global, 2022. P. 202—216.
7. Булетова Н. Е., Скачкова С. А., Павлова И. М. Оценка вклада аграрных регионов России в инновационное развитие экономики (на примере ЮФО) // Экономика сельского хозяйства России. 2021. № 12. С. 11—18.
8. Головина С. Г., Смирнова Л. Н. Использование традиционной модели сельскохозяйственного кооператива в российской хозяйственной практике // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2020. № 6. С. 32—37.
9. Емельянов И. Экономическая теория кооперации: экономическая структура кооперативных организаций. Колумбийский ун-т, 1942.
10. Итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписки 2016 года: в 8 т. // Федеральная служба госстатистики. М.: Статистика России, 2018. 459 с.
11. Кучин М. А., Самойлов В. Н. Крестьянские (фермерские) хозяйства в аграрном секторе // Молодежь и наука. 2016. № 6.
12. Максимов А. Ф. Сельскохозяйственные потребительские кооперативы в современных условиях их функционирования // Фундаментальные и прикладные исследования кооперативного сектора экономики. 2018. № 3. С. 43—52.
13. Николаева Е. В., Сердюкова М. Н. Анализ эффективности государственных программ поддержки малых форм организации сельскохозяйственного производства и сельскохозяйственной кооперации // Вестник Челябинского государственного университета. 2018. № 8 (418). С. 114—124.
14. Скрынник Е. Б. Повышение производительности и финансовой устойчивости малых форм хозяйствования на селе // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2010. № 2. С. 1—6.
15. Соболев А. В. Кооперация: экономические исследования в русском зарубежье: учеб. пособие. М., 2013. 364 с.
16. Хвастова К. И., Лобова Ю. В. Инновационное развитие регионов как фактор экономического роста (на примере Приволжского и Дальневосточного федеральных округов) // Вестник Российского экономического университета им. Г. В. Плеханова. Вступление. Путь в науку. 2017. № 4 (20). С. 98—115.
17. Шипшова О. А. Функционирование рынка социальных услуг в системе потребительской кооперации // Актуальные проблемы гуманитарных и естественных наук. 2022. С. 322—325.
Published
2022-12-20
How to Cite
АБИЛОВА, Екатерина Викторовна. SOCIALLY ORIENTED MODEL OF COOPERATION IN THE DEVELOPMENT OF THE AGRICULTURAL SECTOR. Bulletin of Chelyabinsk State University, [S.l.], n. 11(469), p. 105-114, dec. 2022. ISSN 2782-4829. Available at: <https://journals.csu.ru/index.php/BulletinCSU/article/view/1815>. Date accessed: 19 may 2024. doi: https://doi.org/10.47475/1994-2796-2022-11110.

Keywords

cooperation, rural areas, socially oriented model, agricultural holdings

Most read articles by the same author(s)